SlovenskýEnglish
Zmenšiť textZväčšiť text

Šport

SYMBOLICKÉ TRIDSIATE  SPOJENIE

Slanské vrchy dve z Polianok neoddeľujú, ale spájajú 30. ročník prechodu Slanskými vrchmi Z POLIANKY DO POLIANKY v prvú májovú sobotu sa tešil celkovej účasti 130 účastníkov z dvoch družobných Polianok – Sečovskej a Košickej a ich okolia. Jubilejný prechod „podporilo“ príjemné počasie, ktoré sa postupne vykľulo z ranného oparu a tichého májového dáždika.
       
Podujatie začalo tradične pietne – príhovormi usporiadateľov a uložením kytíc kvetov k  pamätníku Víťazstvo v Dargovskom priesmyku. Hneď na prvom kilometri pešej trasy smerujúcej z priesmyku na vrchol Lazy (859 m n.m.) boli turisti spolu s ostatnou prítomnou verejnosťou svedkami rekonštrukcie bojov spred 68 rokov v podaní Klubu vojenskej histórie Čapajev. Bojové fragmenty sprevádzané faktografickým sprievodným slovom z megafónu nenechali nikoho nepozorným. Rachot zbraní a kúdoly dymu zaplnili priestranstvo v mieste dotyku bojových línií dvoch armád. Pre vnímavých divákov to bol dotyk s vojnovou históriou týchto miest a skutočný emocionálny zážitok.
    
Hrebeňová 19 kilometrov dlhá trasa mala z Lazov pokračovanie po žltej značke a vlastným značením na vrchol Mazolín  (649 m n.m.) na východnej strane horského masívu Mošník so zostupom do obce Cabov a Sečovskej Polianky. Chutný guľáš a čapovaný mok s bielou penou boli po spomínanej historickej vojnovej „exkurzii“ a turistických zážitkoch z pobytu v jarnej prírode zaslúženou odmenou pre všetkých  zúčastnených. Tí boli vo veku od 6 (Pavlínka Kollárová z Košickej Polianky) do 74 rokov (Stanislav Janotka z Čane). Organizátori zo Sečovskej Polianky sa postarali o pamätné tričká pre všetky vekové kategórie i tradičnú tombolu o praktické a úsmevné ceny. Týmto ročníkom boli symbolicky už tridsiatykrát spojené dve družobné obce s rovnakým názvom Polianka. Vyjadruje to idea tohto podujatia, ktorú Poliankam dal jej autor a iniciátor tohto prechodu JUDr. Jozef Čelinák z Košickej Polianky.  Zdôraznil to aj súčasný starosta Sečovskej Polianky MVDr. Marián Fedor:  „Slanské vrchy Košickú a Sečovskú Polianku od seba neoddeľujú, ale naopak – spájajú. Je to veľmi pekná myšlienka a zasluhuje si napĺňať ju naďalej.“

V záverečnom vyhodnotení v kultúrnom dome v Sečovskej Polianke si minútkou ticha uctili tých, ktorí sa výrazne podieľali na uskutočňovaní tohto podujatia od jeho počiatkov v roku 1984 a súčasné ročníky už sledujú z turistického neba. Na tohtoročnom prechode nechýbali turisti a milovníci prírody z nášho mikroregiónu: z Vyšnej Myšle, Ždane, Geče a z turistického klubu Medvede z Čane.

Účastník všetkých doterajších ročníkov a predseda Klubu slovenských turistov Košická Polianka Karol Dzugas  pozval všetkých (a pozýva vás, čitateľov Abovského hlásnika) na ďalší ročník, ktorého nenáročná 16 kilometrová pešia trasa povedie z Dargovského priesmyku cez Čerepník do Ďurkova s ukončením v Košickej Polianke. Na 31. ročník 3. mája 2014 sa môžu tešiť aj cykloturisti, pre ktorých budú pripravené dve cyklotrasy presunu.

Karol Dzugas
predseda KST Koš. Polianka Symbolické Tridsiate  Spojenie